Diertraining & Verrijking

Diertraining & Verrijking gaan altijd samen. Beide hebben invloed op het gedrag van dieren en hoe het dier reageert op de omgeving en situaties.

Diertraining is een vorm van verrijking en een effectieve techniek voor het managen van dieren. Door gebruik te maken van positieve beloningstechnieken (P.R.T.) kunnen dieren vrijwillig meewerken aan hun verzorging, zoals bij lichamelijke onderzoeken en behandelingen tijdens dierenartsbezoeken. Daarnaast leren de dieren rustig te blijven tijdens schoonmaakwerkzaamheden en mee te werken bij verplaatsingen.

Om succesvol te trainen zijn toegewijde verzorgers nodig, die specifieke gedragingen volgens een goed ontwikkeld plan trainen, en een gemotiveerd dier. Essentiële kennis over hoe een dier gemotiveerd kan worden door beloningen zoals voedsel, aanrakingen, water, veiligheid, en spel, is cruciaal. Veel dieren worden ook gemotiveerd door het uitvoeren van natuurlijke gedragingen en mentale stimulatie tijdens de trainingssessies.

Training maakt het werk van dierenartsen veiliger en gemakkelijker, wat resulteert in optimale zorg voor de dieren en helpt hen gezond en fit te blijven, wat een preventieve werking heeft. Naast de praktische voordelen biedt training ook aanzienlijke verrijking voor de dieren. Het stelt hen in staat om met uitdagingen om te gaan en beloningen te verdienen die zij waardevol vinden. Daarom is training een essentieel middel in de dierenzorg.

Door verrijking creëren verzorgers een stimulerende omgeving voor dieren. Dit stelt dieren in staat om natuurlijk gedrag uit te voeren, actiever te worden en meer controle over hun eigen omgeving te hebben. Verrijking voorziet in zowel de psychische als de fysieke behoeften van dieren en geeft hen de mogelijkheid om keuzes te maken.

Er zijn verschillende manieren om de omgeving van een dier te verrijken, zoals veranderingen in de fysieke omgeving, aanpassingen in de verzorging, het vormen van sociale groepen en het verhogen van zintuiglijke prikkels. Diverse verrijkingsitems helpen dieren vaardigheden te ontwikkelen, verveling te voorkomen en betere copingmechanismen te ontwikkelen.

Voorbeelden hiervan zijn visuele barrières met planten voor schaduw en veiligheid, en het verdubbelen van de leefruimte met klimstructuren. Voedsel kan op verschillende manieren worden aangeboden, zodat dieren hun speciale aanpassingen kunnen inzetten om voedsel te verkrijgen. Dit voldoet aan hun behoefte om te jagen, problemen op te lossen, te onderzoeken en goede relaties met verblijfsgenoten te behouden.

Diertraining

Een dier kan gedrag aanleren dat verzorgers, dierenartsen en andere professionals in staat stelt een dier beter te verzorgen, te behandelen, te vervoeren en/of de levensomstandigheden van een dier te verrijken. 

Verrijking bij dieren

“Elke actie die wordt ondernomen om het welzijn van dieren te verbeteren door belangrijke stimuli toe te voegen aan of weg te nemen uit de omgeving”

“Een dynamisch proces met veranderingen in de stucturele omgeving op een zodanige manier dat het dier in staat wordt gesteld gedragskeuzes te maken tussen de soort-eigen gedragsrepertoire en mogelijkheden waardoor het welzijn verbetert”

Bouwstenen

Wat is er voor nodig voor zowel mens als dier om verrijking in te zetten met als doel het welzijn te verbeteren?

Categorieën

Om te bepalen welke verrijking we kunnen geven zijn de doelen in categorieën onderverdeeld.

Veiligheid

Waar moet je rekening mee houden om verrijking veilig te houden en toch het doel te bereiken?

Choice & Control

Keuzevrijheid is belangrijk voor het welzijn bij dieren (en mensen) evenals controle over de omgeving. Maar hoe doe je dat?

Scroll naar boven